Εδώ και αιώνες οι γυναίκες διατυμπανίζουν ότι ο άνδρας που ψάχνουν είναι ευσυνείδητος, δοτικός, πιστός, τις λατρεύει και τους δίνει ασφάλεια. Τότε πώς στο καλό ερωτεύονται τελικά κάτι μάλακες, μισογύνηδες, εγωκεντρικούς, νάρκισσους, ανώριμους και άπιστους;
Σύμφωνα με έρευνα του New Mexico University, οι άνδρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο γυναικείο φύλο διακρίνονται από μπόλικο ναρκισσισμό, δόλο, εκμεταλλεύονται τους άλλους και είναι συναισθηματικά ανάπηροι (επιστημονικά αυτό λέγεται ‘‘χαρακτηρίζονται από την αναισθησία των ψυχοπαθών’’). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από έρευνα του Πανεπιστημίου Bardley του Ιλινόις, η οποία αξιολόγησε 35.000 άτομα σε 57 χώρες- μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο.
Εντάξει, ίσως μοιάζουν πιο συναρπαστικοί από τους άλλους. Ίσως ο βαθμός δυσκολίας ιντριγκάρει (Τα ’χετε; Δεν τα ’χετε; Έλα ντε). Μαζί τους χαϊδεύουμε πρωτίστως το Εγώ μας (‘‘Ε, λοιπόν, εγώ θα τον αλλάξω’’).
Σήμερα όμως κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιλογή αυτού του τύπου ανδρών γίνεται ενστικτωδώς, ακολουθώντας έναν άγραφο νόμο της επιβίωσης του είδους που μεγιστοποιεί την αναπαραγωγική δύναμη του άνδρα. Δηλαδή οι γυναίκες έτσι δίνουν στο ανδρικό φύλο τη δυνατότητα να κάνει σεξ με πολλές γυναίκες χωρίς να μείνει να βοηθήσει στο μεγάλωμα των παιδιών. ‘‘Αυτή η στρατηγική φαίνεται να έχει δουλέψει στους αιώνες. Γι’ αυτό οι άνδρες ακόμα φέρουμε αυτά τα χαρακτηριστικά’’, δηλώνει ο δρ Τζόνασον από το Bardley στο περιοδικό New Scientists.
Και τώρα που η μανία των γυναικών να ερωτεύονται τους πλέον ακατάλληλους για σχέση τύπους έχει επιστημονική βάση, ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε με μια ματιά τους τύπους των heartbreakers.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΜΙΣΕΙ
Ο πιο επικίνδυνος τύπος heartbraker είναι ο Μπαϊρονικός. Είναι ένας Δον Ζουάν με μισογυνικές τάσεις. Η ιστορία μαζί του ξεκινά με σένα να λες «επιτέλους, ένας άντρας να με καταλαβαίνει» και καταλήγει πάντα με σένα να κλαις. Είναι ακριβώς ο άντρας που μπορεί να καταρρακώσει το Εγώ σου για μια ολόκληρη ζωή. Γιατί αμέσως μετά τη συμπάθεια και την κατανόηση προς την γυναικεία ψυχή, θα δείξει απίστευτη αγένεια και εμπάθεια. Αρχικά βέβαια κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις γιατί είναι κούκλος και με έμφυτη τάση στην διανόηση και στις τέχνες. Γι΄αυτό και έλκει εγκεφαλικές κι έξυπνες (υποτίθεται) γυναικες.
Πώς νιώθεις δίπλα σε έναν τέτοιο τύπο; Τυχερή που σε πρόσεξε. Ότι το γεγονός ότι κοιμάται μαζί σου σε τιμά. Μόλις όμως κάνεις να τον πλησιάσεις περισσότερο, έχει σημάνει συναγερμός σε όλη του την ύπαρξη. Φυσικά έχεις δει τα σημάδια. Τον κυνισμό του. Την υπεροψία του. Το ότι κριτικάρει τους πάντες. Το κόμπλεξ ανωτερότητάς του. Το χειρότερο όμως είναι ότι όταν θα τον πιάνεις να σε απατά θα σε ταράζει στην αμπελοφιλοσοφία. Ότι είμαστε πολυγαμικά όντα, ότι τι δηλαδή επειδή έχει εσένα φίλη δεν μπορεί να έχει και την άλλη φίλη και τέλος πάντων, εφόσον ήξερες πού έμπλεκες, τι θέλεις τώρα και παραπονιέσαι. (Σε αυτό έχει δίκιο).
Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο τύπος, ας ακούσουμε τον Ιωσήφ Κ, έναν 36χρονο μουσικό. Ο Ιωσήφ ξεκίνησε την καριέρα του heartbreaker ως μπαϊρονικός. ‘‘Δεν με ένοιαζε το σεξ όσο το να ραγίζω καρδιές και να ασχολούνται μαζί μου. Με έτρεφε η ίντριγκα. Την έπεφτα σε φίλες της, την έστηνα στο ραντεβού και εμφανιζόμουν με άλλη – ήθελα να τις φτύνω για να με θέλουν περισσότερο. Και το περίεργο είναι ότι έπιανε. Ίσως έτσι νιώθω ζωντανός. Αν μπορείς να έχεις όλες τις γυναίκες, γιατί να έχεις μία; Όταν είμαι ερωτευμένος απατώ περισσότερο, οι ορμές μου είναι μεγαλύτερες. Αν δεν απατήσω ένα διάστημα νιώθω άσχημος, άρρωστος, χλωμός’’.
Πριν ξεκινήσει την ψυχανάλυση, ο Ιωσήφ υποψιαζόταν ότι για το ότι βγήκε έτσι έφταιγε το ότι δεν υπήρχε οικογενειακή σταθερότητα στο σπίτι του (οι γονείς του ήταν χωρισμένοι και δεν έβλεπε ποτέ τον μπαμπά του), αλλά έμαθε επίσης ότι φροϊδικά το να είσαι heartbreaker είναι ένα σύμπλεγμα ευνουχισμού, διαρκούς απόρριψης και εκδίκησης της μητέρας σου στο πρόσωπο όλων των άλλων γυναικών. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι μεγάλοι ψυχαναλυτές. Λένε ότι ο πατέρας του κλασικού Μπαϊρονικού σχεδόν πάντα είναι απών ή αδύναμο αρσενικό ή χαραμοφάης, και η μητέρα δεσποτική, επιβλητική και απαιτητική. Γι΄αυτό και απορρίπτει οποιοδήποτε είδος γυναικείας εξουσίας και τιμωρεί περισσότερο τις μεγαλύτερές του γυναίκες. Βέβαια αυτός ο τύπος μισογύνη περισσότερο φοβάται παρά μισεί τις γυναίκες. Όπως και να΄χει, παραμένει το χειρότερο είδος άνδρα για γάμο.
Αν ο Μπαϊρονικός παντρευτεί, θα παντρευτεί οπωσδήποτε κάποια πολύ μικρότερή του. Την οποία θα θεωρήσει αγνή, αγγελική φιγούρα. Θα έχει κοριτσίστικη συμπεριφορά, θα τον θαυμάζει, και ποτέ δεν θα του λέει τί να κάνει. Η μικρή αγαπημένη του όμως κάποτε μεγαλώνει και ωριμάζει- αντίθετα από εκείνον. Και τότε ίσως τον χωρίσει. Έτσι, ο Μπαϊρονικός βγαίνει πιο δυναμικά στην γύρα, με έναν επιπλέον λόγο να μισεί τις γυναίκες.
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Το Ευαίσθητο Κάθαρμα είναι ο πιο επίφοβος τύπος μισογύνη που επισημαίνουν οι ψυχαναλητές. Γιατί δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ακόμη κι εξωτερικά, δεν μοιάζει καθόλου με τα υπόλοιπα κακά αγόρια. Συνήθως είναι πιο κοντός ή πιο αδύνατος. Ή πιο ντελικάτος. Ή πιο μετροσέξουαλ. Πάντως ξέρει να γίνεται αξιολάτρευτος. Έχει πνεύμα, χιούμορ, καλό γούστο, ευγένεια, τρόπους, και μια ανδρόγυνη γοητεία. Παρόλαυτά εύκολα δέρνει κάποιον για χάρη σου. Σε αντίθεση με τον Μπαϊρονικό, το Ευαίσθητο Κάθαρμα είναι ευχάριστος, επικοινωνιακός, πολύ ομηλητικός. Τί λέει; Ψέματα κυρίως, αλλά σου παίρνει καιρό μέχρι να το καταλάβεις. Γιατί τα ευαίσθητα καθάρματα έχουν πολλές ταυτόχρονα, αλλά έχουν κάνει καθεμιά τους να πιστέψει ότι είναι ‘‘η μία και μοναδική’’ ή, στη χειρότερη περίπτωση, ‘‘η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες’’. Κι εκεί που σε έχει πείσει, εξαφανίζεται για μέρες, αλλά πάντα επιστρέφει με ένα καλό ψέμα, με κουταβίσιο βλέμμα, και με θλιβερές ιστορίες για τα τραύματά του, για να σε αρπάξει ξανά απ΄το συναίσθημα. Εκτός κι αν πέσουν οι μάσκες. Αν αυτός ο γλυκός νάρκισσος νιώσει ότι στριμώχνεται και ότι αποκαλύφθηκαν τα ψέματά του, αγχώνεται, κι από Ευαίσθητο Κάθαρμα μεταμορφώνεται στον πιο απροκάλυπτο και σαδιστή τύπο heartbreaker.
Οι ειδικοί λένε ότι μικρός ο τύπος ήταν ο Τομ Σόγερ. Αν δεν είναι ορφανός, οι γονείς του ή τον παραμελούσαν ή τον κακομεταχειρίζονταν. Ο μπαμπάς του πολλές φορές ήταν βίαιος και έκτοτε επαναστατεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ενάντια στο πατρικό πρότυπο. Η μητέρα του ή υπέφερε από κάποια ψυχική ασθένεια ή ήταν θύμα, ή πλανεύτρα, ή αλκοολική (ως ενήλικας πάντως μια ροπή στις καταχρήσεις και τις εξαρτήσεις την έχει κι αυτός). Νιώθει λύπη για τη μητέρα του. Γι’ αυτό και γίνεται καλός ακροατής αν μια ερωμένη του έχει προβλήματα και τρέχει σπίτι της 5 το πρωί αν τον χρειάζεται- σε αυτό το σημείο ακριβώς την πατάνε όλες.
Ο σημερινός φίλος της Έφης Χ, μιας 33χρονης διαφημήστριας, ανήκει ακριβώς σε αυτόν τον τύπο. ‘‘Έχω μάλιστα συναντήσει τυχαία την πρώην του και μου έχει δηλώσει ανοιχτά τη συμπαράστασή της. Συνειδητοποιήσαμε ότι τα ψέματα που λέει σε κάθε μόνιμη σχέση του είναι καρμπόν’’. Ο heartbreaker της Έφης ήταν εξαρτημένος από την κοκαΐνη. Τώρα που τη σταμάτησε δεν έχει ορμές. Καθόλου. ‘‘Και φυσικά δεν μπορεί και να με απατήσει πια. Δεν τα μαζεύω να φύγω από το σπίτι γιατί τον νοιάζομαι και τώρα πια νιώθω και οίκτο, αλλά ναι, κάπου χαίρομαι μέσα μου. Αυτός ο ευνουχισμός του είναι και η εκδίκησή μου’’.
ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ
Ο Μάβερικ (ανορθόδοξος) είναι το δυνατό, κυρίαρχο αρσενικό, αλλά πασπαλισμένο με επανάσταση. Έχει σοβαρό πρόβλημα να ακολουθεί διαταγές και είναι pain in the ass για τους προϊσταμένους του. Όχι όμως επειδή είναι ανεύθυνος και αμελής όπως το Ευαίσθητο Κάθαρμα ή επειδή είναι αγενής και υπερόπτης με αφεντικά, συναδέλφους και πελάτες, όπως ο Μπαϊρονικός. Το αντίθετο. Θέλει πραγματικά να είναι παντού πρώτος. Απλά το κάνει με τον δικό του τρόπο, ρισκάροντας χρήματα, φήμη και σωματική ακεραιότητα. Αν δεν καταστραφεί επειδή δεν σέβεται την ιεραρχία, αποδεικνύεται καινοτόμος σε ό,τι καταπιαστεί και οι γυναίκες τον θαυμάζουν γι΄αυτό.
Αντίθετα με τους δυο προηγούμενους, ο τύπος Μάβερικ διαλέγει γυναίκες μόνο κοινωνικά και πνευματικά ίσες ή ανώτερές του. Από κατόχους τίτλων ομορφιάς μέχρι νευροχειρουργούς, αρκεί να είναι κάποια σημαντική – απαραιτήτως όμορφη κι εντυπωσιακή εννοείται. Ψάχνει πάντα τη βασίλισσα. Θα φέρει τον κόσμο ανάποδα για να την κατακτήσει, αλλά γρήγορα τη βαριέται. Οπότε ποια απομένει για να φάει κόλλημα; Εκείνη που του είπε «όχι». Γιατί, πραγματικά, δεν του αρέσει να χάνει.
Κανείς δεν τον έχει βασανίσει μικρό, η μητέρα του είναι νορμάλ και φαίνεται πολύ δεμένος μαζί της, ενώ θαυμάζει τον πατέρα του- παρότι τον βλέπει ανταγωνιστικά. Έχει αρκετές γυναίκες φίλες και όλες είναι ερωτευμένες μαζί του. Τα πηγαίνει καλά και με συνομηλίκους του άνδρες και όλοι του οι φίλοι τον έχουν πρότυπο. Με μια δεύτερη ματιά όμως, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα εγωιστικό κι ανταγωνιστικό ον κι όλα τα αρσενικά γύρω του παίζουν τον ρόλο της Αυλής. Αν έχει πετύχει επαγγελματικά –πάντα σε παραδοσιακά αντρικά επαγγέλματα- και για όσο παραμένει επιτυχημένος, έχει σοβαρές πιθανότητες να μείνει πιστός. Αν όχι, την ανάγκη επιβεβαίωσής του την πληρώνει πλέον οτιδήποτε κινείται πάνω σε στιλέτο. Δεν θα σεβαστεί καθόλου τη γυναίκα που θα τον αντέξει. Προς Θεού μην κλάψετε μπροστά σε έναν Μάβερικ. Η μόνη περίπτωση να σας εκτιμήσει, είναι καθώς του πετάτε τα ρούχα απ΄το παράθυρο και τον χωρίζετε για τις απιστίες του.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΑΛΦΑ
Το αρσενικό Άλφα είναι επίσης αρχηγός και κυρίαρχο αρσενικό όπως ο Μάβερικ, αλλά όχι επαναστάτης. Τα πάει καλά με τον πατέρα του αλλά και με τους προϊσταμένους του και με κάποιο τρόπο βρίσκει κατευθείαν το δρόμο για την επιτυχία. Είναι προστατευτικός, τρομερά γοητευτικός, με καλούς τρόπους, και επικοινωνιακός. Αλλά mind the gap. Το αρσενικό Άλφα όσο πιο γοητευτικό βγει από το εργοστάσιο τόσο ραγίζει σωριδόν καρδιές. Οι γυναίκες γι’ αυτόν δεν θα γίνουν ποτέ σύντροφοι, είναι καθαρό σεξ. Πάει για παγκόσμιο ρεκόρ ερωμένων κι αν παντρευτεί θα είναι σε μεγάλη ηλικία και θα το κάνει για παιδιά και μόνο. Λέει ότι δεν χρειάζεται να μείνει πιστός, παρά μόνο όταν παντρευτεί. Θεωρεί τον γάμο κάτι πολύ σημαντικό και την μητέρα των παιδιών του τη μόνη γυναίκα που αξίζει να της δώσει αποκλειστικότητα. Τελικά όμως συνεχίζει να απατά και μετά το γάμο.
Η γυναίκα του, όπως και οι επίσημες σχέσεις του, είναι λιγότερο εντυπωσιακές από αυτές που επιλέγει ο Μάβερικ. Για να μην του κλέβουν την παράσταση. Και ποτέ, μα ποτέ δεν είναι περισσότερο επιτυχημένες από εκείνον. «Δεν χωρούν δύο καριέρες σε ένα σπίτι», μου έλεγε πρόσφατα ένας Άλφα.
Είναι 48 χρονών, διευθυντής σε εταιρία πληροφορικής και παντρεμένος με παιδί. Το εντυπωσιακό με τον Γιώργο Σ είναι ότι πάντα είχε καλά διαχωρισμένες στο κεφάλι του τις επίσημες από τις ανεπίσημες ερωμένες του και αυτές οι δύο δεν υπήρξαν ποτέ ίσες. Οι ανεπίσημες είναι σερβιτόρες, στρίπερ και χορεύτριες. Μερικές δεν είναι καν όμορφες- η εμφάνισή τους δεν κρίνει αν είναι σεξουαλικά κατάλληλες. Η επίσημη όμως είναι εκείνη που έδινε πάντα ενέργεια να βλέπει όλες αυτές. Αν τον παρατούσε, δεν είχε όρεξη να δει καμία. Σήμερα η επίσημη είναι η γυναίκα του και δεν ρισκάρει με τίποτα τον γάμο του, οπότε τις υπόλοιπες τις κρατά πολύ προσεκτικά απ΄έξω. Πραγματικά, καμιά δεν μπορεί να σας χωρίσει αν έχετε παντρευτεί ένα αρσενικό Άλφα και όλα θα είναι εντάξει, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι από πόρτα δεν θα μπορέσετε να ξαναπεράσετε.
Ο Γιώργος Σ. σήμερα πιστεύει ότι το γάμο του τον έσωσε με τις αμέτρητες απιστίες του. Αλλιώς θα είχε βαρεθεί. ‘‘Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να δώσω την άδεια σε μια ερωμένη ή παράλληλη σχέση μου να με παίρνει τηλέφωνο’’ λέει. Αν έχει τύψεις για όσες έχει πληγώσει; ‘‘Μα δεν διαλέγω θύματα ούτε απελπισμένες που δεν θα με ξεπεράσουν. Θέλω δυναμικές, υγιείς ερωμένες. Αντέχει πολλά ο οργανισμός τους, οι γυναίκες είναι πιο δυνατές’’. Ναι, είναι. Και όταν μαζέψουν πολλούς heartbreakers στο κρεβάτι τους, έρχεται και γι΄αυτές εκείνη η στιγμή που ξυπνούν με τα γνωστά θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα: to bitch or not to bitch;
(www.sexelixis.gr)